Regeringen vil give cabotagekontrol kniven
Venstre-regeringen lægger op til at sløjfe de 60 mio. kr., som den forrige regering afsatte til ekstra bekæmpelse af social dumping, i udspillet til den kommende finanslov for 2016.
Regeringen ønsker at skære ned i antallet af cabotagekontroller for i stedet at bruge pengene på andre politiaktiviteter.
Forslaget møder dog kritik fra et af regeringens støttepartier, Dansk Folkeparti:
»Det er helt sort, det er fuldstændig tåbeligt, at man sparer på noget så vigtigt som trygheden på vores arbejdsmarked. Det er et af de forslag, som vi meget gerne vil have pillet af bordet,« siger DF-ordfører for social dumping, Peter Kofod Poulsen, til TV2.
DTL finder udspillet dybt skadeligt for dansk transporterhverv og mener, at en neddrosling af kontrollerne giver omverdenen signaler om, at døren er åben til at gøre, som man vil, med en udenlandsk lastbil på dansk område.
»Da Venstres formand holdt sejrstalen efter valget i juni måned udtrykte han – nærmest ydmygt – klar vilje fra partiet Venstre til at stå i spidsen for kampen mod social dumping, som også indbefatter at holde snor i, hvad udenlandske lastbiler på helt andre løn- og arbejdsvilkår end danske foretager sig her i landet. Men efter V-regeringen tiltrådte, har der været larmende tavshed på dette punkt. Heller ikke i regeringsgrundlaget fandt man anledning til at indskrive løfterne. Nu ser vi så, at man åbenbart mener, at cabotagekontrol ikke er nødvendig, men det er den helt bestemt - netop for at dæmme op for social dumping på et område, hvor arbejdspladserne kører rundt på vejene,« lyder bredsiden fra DTL-direktør Erik Østergaard.
Svækker Danmark
Erik Østergaard fremhæver, at kontrollen af cabotagekørsel typisk finder sted, når politiet alligevel kontrollerer køretøj og fører på vejene. Derfor er det begrænset, hvad en nedskæring af netop cabotagekontrollen kan bidrage med til anden side.
»Konkurrencen i transporterhvervet skal ske på fair betingelser, som også er afgørende for, at vi både kan have virksomheder, arbejdspladser og skattegrundlag tilbage i Danmark. Regeringen saver den gren over, den selv sidder på, hvis dette her bliver virkelighed.«
»Det er desuden et dårligt timet forslag. Landene omkring os opruster i kampen mod social dumping, og Danmark risikerer at stå svækket, hvis dette forslag går igennem. Når man betænker, at det i det store billede ikke er så økonomisk tungt et område, så bliver det jo ikke denne nedprioritering der kommer til at redde politiets andre vigtige opgaver med terrorbekæmpelse, asylpresset mv.,« slutter Erik Østergaard.
[add:450]