OK satser på raps
Energiselskabet OK har introduceret en ny, bæredygtig bio-diesel, baseret på affald fra produktion af traditionel rapsdiesel. Leverandøren er Emmelev A/S på Fyn, et familieejet firma, som er Danmarks eneste producent af 2. generations rapsdiesel.
»I det omfang det er muligt, anvender vi affaldsbaseret bio-diesel til iblanding. Og dieselen fra Emmelev Mølle er fremstillet af den rest, der bliver til overs ved fremstilling af konventionel biodiesel fra raps. Den falder altså ind under den kategori, som man også kalder 2. generations biodiesel,« siger Anne Holm, indkøbschef i OK.
»Både miljømæssigt og ud fra et vugge-til-grav-perspektiv er det en fordel at bruge biodiesel, som udnytter den sidste produktionsrest og som ikke har en alternativ anvendelse som menneskeføde eller dyrefoder. Ligesom det logistikmæssigt er en fordel, at vi kan få biodieselen hos en lokal dansk producent,« siger hun.
Siden 2011 har OK i sommermånederne blandet sin transportdiesel med en 2. generations biodiesel fremstillet af animalsk affald, leveret af Daka Biodiesel i Løsning.
Nu også om vinteren
»Affaldsbaserede brændstoffer er fremstillet af restprodukter, og derfor er der naturligvis kun en vis begrænset mængde til rådighed på markedet. Biodieselen fra Emmelev er et rigtigt godt supplement til den animalske, specielt i vinterhalvåret. Om vinteren har vi hidtil måttet lægge vores 2. generations biodiesel på hylden til fordel for et 1. generationsprodukt,« siger Anne Holm.
»Rapsdieselen tåler lavere kuldegrader end den animalske diesel, og derfor har vi nu mulighed for at anvende dansk 2. generations biodiesel også om vinteren.«
Den ny diesel på OK-stationerne er udviklet af Emmelev A/S i samarbejde med Højteknologifonden, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet, og er godkendt af energistyrelsen som et 2. generations produkt.
Den nye bæredygtige biodiesel er fremstillet af den rest, der bliver til overs ved fremstilling af konventionel biodiesel fra raps. Tidligere måtte denne rest kasseres, men ved anvendelse af en enzymatisk proces kan denne nu anvendes til fremstilling af en ren affaldsbaseret biodiesel.
[add:468]