23948sdkhjf

Omkørselsruter har været en gevinst

Vejdirektoratet indførte sammen med politiet og 12 kommuner 19 omkørselsruter i december 2014. Siden da har de syv gange sparet bilisterne for unødvendig spildtid på motorvejene i perioder på mellem 20 minutter og fem timer.

Omkørselsruten viser bilisterne en alternativ vej uden om spærringen, så de undgår at sidde i kø og kommer hurtigt og sikkert videre.

»Det er irriterende at holde i kø og samtidig dyrt for samfundet. Med omkørselsruterne kan vi hjælpe trafikanterne ud af køen ved at køre af motorvejen, uden om ulykkesstedet og tilbage på motorvejen igen. På den måde bliver omvejen til en genvej,« siger Charlotte Vithen, områdechef i Vejdirektoratet.

»Vores første erfaringer viser, at omkørselsruterne allerede har vist deres værdi. Vi kan f.eks. se, at cirka 300 bilister benyttede sig af omkørselsruten, da en strækning mellem Hedensted og Horsens på den Østjyske Motorvej i foråret var spærret i en times tid,« fortæller Charlotte Vithen.

»Vi kan selvfølgelig ikke vide, hvor mange af de 300 bilister der selv havde fundet en god omvej, hvis de ikke var blevet hjulpet af vores omkørselsrute. Men vi kan med sikkerhed sige, at denne omkørselsrute viste bilisterne, hvordan de hurtigt og sikkert kunne komme videre.«

Bilisterne skal kun følge omkørselsruten, når det via Vejdirektoratets app "Trafikinfo", et navigationsanlæg med aktuel trafikinformation, DR P4's trafikmeldinger eller andre kanaler anbefales at bruge omkørselsruten. Politiet kan også anvise omkørsel.

 
God samfundsøkonomi

Det er relativt billigt at etablere en omkørselsrute. Indkøb og opsætning af de særlige tavler, der skilter omkørselsruten, koster cirka 45.000 kr. pr. rute. Samfundsøkonomisk er den udgift tjent hjem i sparede forsinkelser, hvis ruten bare én gang årligt bliver brugt af 100-200 køretøjer, som ellers ikke ville være kørt fra, ved en motorvejsspærring på en halv time.

Fakta:
Der findes 19 omkørselsruter i landet, og de ligger alle langs motorvejen fra Sorø i øst, over Fyn, gennem Trekantområdet og Østjylland op til Aalborg i nord.
 
Omkørselsruterne er en forsøgsordning. Når brugen af omkørselsruterne er blevet evalueret skal der tages stilling til, om de skal gøres permanente.
 
I forbindelse med omkørselsruterne blev der lanceret et nyt skilt, som trafikanterne skal følge, når de guides af - og tilbage - på motorvejen.
 
Omkørselsruterne er et forsøg, etableret som del af samarbejdet "Det strategiske vejnet" mellem Vejdirektoratet, de 12 kommuner, som ruterne løber igennem, og politiet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.13