DEBAT: Bryd tabuet
Lastbilchauffører har flere konflikter med konen. Men der er gode muligheder for, at det kan blive bedre.
Det er korrekt, at mange lastbilchauffører oplever konflikter i deres familieliv, der relatere til deres arbejde som lastbilchauffør, og sammen med denne artikel, er der den senere tid skrevet en del om lastbilchauffører, der har eller får det svært, når det gælder arbejdsliv/ familieliv.
Men der er gode muligheder for at få hjælp til at skabe et liv, hvor arbejdet som lastbilchauffør og familielivet kan gå bedre i spænd sammen. Det handler om at have gode redskaber til at tale sammen, når hverdagen bliver for svær og situationerne spidser til, og der er gode muligheder for, at vognmænd og andre aktører inden for transportbranchen kan få både hjælp og redskaber til at bedre vilkår for både dem selv og deres chauffører.
Jeg arbejder dagligt som psykoterapeut og har i den forbindelse haft en del lastbilchauffør og deres partner i forløb, som har betydet, at de i dag har fået mindsket presset på chaufføren, deres partner, familielivet og parforholdet, og som i dag har fået deres familieliv til at fungere fint med den livsstil, der følger livet sammen med en lastbilchauffør.
Men samtidig oplever jeg også, at det for mange er tabu at tale højt om, at det kan være nødvendigt at søge hjælp til at få denne livsstil til at fungere sammen med familielivet, og det er tabu for mange i den for transportbranchen, at livet kan gøre så ondt, at hjælp er nødvendig. Det betyder, at det først opdages meget sent, hvis en chauffør er begyndt at få det psykisk dårligt eller har problemer, der ender med at fylde hele førerhuset, fordi de lange dage alene gør det svært for vognmand og kollegaer at opdage i tide.
Jeg holder også kurser i psykisk førstehjælp, og det er ikke kun inden for transportbranchen, at tabuet hersker, når det handler om mennesker, der får det psykisk dårligt. Jeg møder også tabuet samt manglende kendskab til, hvordan vi som enkelt personer kan hjælpe et menneske der er ved/eller har fået det psykisk dårligt.
Vi kan som enkeltpersoner gøre en værdifuld indsats, hvis vi har ordentlige redskaber, der giver os selv troen på, at vi kan gøre det, som er nødvendigt, når vi står over for et menneske, der har det skidt.
Derfor er der brug for, at branchens foreninger, vognmænd samt uddannelsesstederne gør noget for, at der bliver mere åbenhed og for at gøre det mere acceptabelt at søge hjælp, når dette er nødvendigt.
Åbenhed kan være både forebyggende, og det kan gøre det økonomisk billigere for arbejdsgiverne, fordi problemerne kan løses, inden de ender med lange sygemeldinger på grund af stress og efterfølgende ødelagt helbred.
Connie Hansen
Tobøl Fælledvej 2
6683 Føvling
[add:468]