Sløje konjunkturtal for transporten
Danmarks Statistik udsendte i sidste uge konjunkturbarometre for maj måned. Og det er ikke jubellæsning set fra transportbranchens side.
BNP i første kvartal viser en stigning på 0,9 procent. Men udviklingen synes at være vendt, da virksomhedernes vurdering ligger efter BNP-opgørelsen.
Så selvom regeringen i forbindelse med sin seneste økonomiske redegørelse, der kom for nogle dage siden, taler for, at et opsving skulle være på vej, er der ikke reelle tegn på, at det skulle være tilfældet, vurderer økonom Morten Pernø fra DTL. I hvert fald ikke når man studerer de seneste konjunkturbarometre.
»Der er godt nok et lille flertal af transportvirksomhederne, som har oplevet en stigende omsætning og beskæftigelse i de netop forløbne 3 måneder i forhold til de foregående 3 måneder. Men ser man fremad for de kommende 3 måneder, så dykker forventningerne. Og for beskæftigelsens vedkommende går de i nul,« siger Morten Pernø.
Byggeriet dykker
Vurderingerne af transportbranchen stemmer ifølge Morten Pernø overens med, at både byggeriet og industriens vurderinger også er faldet i den seneste måling. Og transporterhvervet ligger samtidig nogenlunde på linje med serviceerhvervene som helhed i sine forventninger.
Morten Pernø påpeger, at der nu er et flertal på 60 pct. af landtransportvirksomhederne, som ikke oplever de såkaldte ”produktionsbegrænsninger” – hvilket blandt andet er arbejdskraftmangel, problemer med finansiering, manglende kapacitet og manglende efterspørgsel.
Begrænsede muligheder
Men andelen af de positive oplevelser i transporten er fortsat lavere end i både industrien og byggeriet.
»Netop manglende efterspørgsel er stadigvæk en af de helt store faktorer, der begrænser transportørernes mulighed for at få øget omsætningen. Hele 75 procent af dem, der oplever begrænsninger, mærker det på den manglende efterspørgsel,« oplyser Morten Pernø.
[add:447]