Opskrifter fra Bitz & Holms sundhedsværksted
På Transport Messen 2013 byggede Bitz & Holm bro mellem sundhed og smag. Omkring køkkenbordet fik de på en underholdende måde og i en skøn blanding af teori og praksis, flyttet sund mad ned i øjenhøjde - og måske endda førerhuset?
Der blev både smagt, duftet, lyttet og snakket - og som lovet bringer vi her opskrifterne.
Booster:
Gulerod, æble, ingefær og havtorn:
2 gulerødder
6 æbler
2-3 cm. ingefær (tilsæt mere eller mindre alt efter smag)
1 spsk. havtorn
Frisk frugt med lakrids:
Blandet frugt, blendes med lidt æblemost. Tilsæt æblemost til den ønskede konsistens er opnået.
Drys lidt lakridspulver på toppen inden servering
Grød og kikse bar:
Dip:
Grønne ærter (sættes i blød natten over)
Flækærter (sættes i blød natten over)
Kikærter (skal ikke sættes i blød)
Pure af ærter:
400 gram kikærter, grønne ærter eller flækærter
1 dl koldpresset rapseolie
Sådan gør du
Sæt ærterne i blød natten over og skyl dem. Koges efter anvisning på posen og kog dem hellere for meget end for lidt.
Kom de kogte ærter i en blender sammen med halvdelen af kogevandet.
Kom rapsolien i imens du blender det.
Smag til med salt og peber
Tilsæt nu de krydderier du ønsker, det kunne f.eks. være:
2 spsk. frisk hakket ingefær
2 tsk. spidskommen
1 stk. chili, frisk og fint hakket
1 fed hvidløg, pillet og hakket fint
1 citron, saften
Tip
Det er vigtigt at ærterne koges længe og gerne for længe, det gør at konsistensen bliver mere lind når det er blendet.
Kiks:
Bygflager med ublandede hyldeblomstsaft
Bygflager med æblemost
Rugflager med ublandede solbærsaft
Kiksene laves med 1 dl flager og 2 dl væske.
Bages i ovnen ved 160 grader i ca. 12-15 minutter.
Tips
Man kan bruge havregryn, bygflager eller rugflager alt efter hvad man ønsker.
Man kan evt. tilsætte lidt sukker i grøden, så kan den bruges til en dessert og hvis man tilsætter dild og ganske lidt salt er den god til en forret.
Rugbrødskiks
Daggammelt rugbrød skæres i meget tynde skiver.
Bages i ovnen ved 160 grader i ca. 10-15 minutter.
Når de tages ud af ovnen og bliver kolde, bliver de sprøde. Hvis de ikke er sprøde kommes de ovnen igen et par minutter.
Når de er helt kolde, kommes de i en lufttæt beholder.
Tip
Det er vigtigt det er daggammelt brød, da ellers er det umuligt at skære det i meget tynde skiver. Brug en meget skarp kniv så er det nemmere.
Kiks af ærtemel
200 g gul ærtemel
½ dl koldpresset rapsolie
3 æg
Salt og peber
Det hele blendes og smøres på bagepapir, det er vigtigt at det bliver smurt rigtig tyndt ud.
Bages i en forvarmet ovn 220 grader i 12 minutter, og det er meget vigtigt at det er en varm ovn det kommer i.
Når det er bagt køles det af og kommes i en lufttæt beholder.
Reven parmesan med krydderier
75 g revet parmesan drysses ud på en bageplade med bagepapir. Drys krydderiet over og ind i ovnen. Bages ved 180 grader i ca. 10 minutter
Krydderier kunne være:
Stødt koriander, rosmarin, paprika og en stærk med chili
Når det er kølet af, kommes det i en lufttæt beholder og så forbliver det sprødt.
Lakridsskyr med müsli, frysetørret bær og kiks med solbærsaft
2 dl skyr
1 tsk. lakridspulver (reguleres efter smag)
1 spsk. god müsli
Lidt grødkiks med solbærsaft
Rør skyr og lakridspulver sammen og smag til. Alt efter styrke på lakridspulver tilsætter du mere efter smag.
Kom lidt lakridsskyr i bunden af en skål, kom lidt god müsli over og slut af med lidt grødkiks med solbærsaft
Lakridsskyr med gulerødder i stave
2 dl skyr
1 tsk. lakridspulver (reguleres efter smag)
1 gulerod i stave
Kom lakridsskyr i bunden af en skål og dyp gulerødderne i.
Grove små citronmuffins med blå birkes og ingefær
Det skal du bruge:
250 ml fuldkornsmel
250 ml hvedemel
1 spsk. bagepulver
200 ml brun farin
8 spsk. blå birkes
4 citron, skal
200 g skyr
4 dl mælk
1 dl græskarkerner
4 æg
2 spsk. frisk ingefær
75 g rugkerner
Sådan gør du:
Sigt alle de tørre ting i en skål.
Tilsæt blå birkes, skal af citronerne og finthakket ingefær.
I en anden skål blandes skyr, æg og mælk og røres godt sammen.
Bland de tørre og våde ting sammen hurtigt. Må ikke blandes for længe.
Kommes i muffinsforme og husk hemmeligheden er at det skal gå hurtigt.
Bages i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 15 minutter.
Når muffins er bagt, flækkes de og smøres med rygeostcreme.
Kom en skive skinke på, lidt marineret rødbede og så har du en sund muffin happer.
Rygeostcreme med sprødstegt rugbrødskiks og frysetørret havtorn
Rygeost kommes i en skål og røres rundt. Kan evt. smages til med salt og peber.
Kom lidt rygeostcreme i bunden af en skål og drys med frysetørret havtorn.
Dyp rugbrødskiksen heri.
Fuldkornsbrød smurt med dip af kikærter, råkost af gulerod og broccoli marineret med æblemost og pure af bagte beder
Pure af beder:
500 g beder, skrælles og kommes i en bradepande.
Bages ved 150 grader i ca. 2 timer, indtil de er bløde.
Kom de bagte beder i en blender og kør dem til en homogen masse. Smag til med salt og peber.
Beder kan være gule beder, bolsjestribede beder eller rødbeder.
Råkost:
100 g gulerødder, revet
100 g broccoli, i tynde strimler
½ dl æblemost
Kom gulerødder og broccoli i en skål og kom æblemost over. Lad det stå og marinere ca. 10-15 minutter.
Et fuldkornsflute deles og bunden smøres med kikærtedip. Herpå kommes råkost af gulerødder og broccoli. På toppen smøres pure af beder og læg det sammen.
Fuldkornsbrød smurt med rygeostcreme og råkost af broccoli
Råkost af broccoli:
100 g broccoli, i tynde strimler
1 spsk. æbleeddike
Kom broccoli i en skål og kom æbleeddike over. Lad det marinere 10 minutter, og vend gerne rundt undervejs.
Skær fuldkornsbrødet i skiver, smør med rygeostcreme og kom råkost af broccoli over.
Rugbrødskiks smurt med rygeostcreme, purløg og syltet løg
Smør rugbrødskiks med rygeostcreme.
Skær de syltede løg i skiver og kom på rygeostcremen. Pynt med purløg til slut.
Rødbedesalat marineret med æbleeddike og blåostcreme og rugbrødskiks
Blåostcreme
50 g blåskimmelost
½ liter skyr
Rødbedesalat:
100 g rødbede, revet
1 spsk. æbleeddike
Kom rødbede i en skål og kom æbleeddike over. Lad det marinere i 10 minutter, og vend gerne rundt undervejs.
Kom blåostcremen i bunden af en skål og kom rødbedesalat over. Spis rugbrødskiks til.
Råkost af gulerod og broccoli marineret med syltelage og æblemost herpå frysetørret bær
Råkost:
100 g gulerødder
100 g broccoli
¼ dl syltelage fra syltede agurker eller lign.
¼ dl æblemost
Kom gulerødder og broccoli i en skål og kom syltelage og æblemost over. Lad det marinere i ca. 10 minutter og vend gerne rundt undervejs.
Kom råkosten i en skål og drys frysetørret bær over.
Du kan bruge de frysetørret bær som du ønsker.
Bruchetta smurt med sennep, et stykke ost og syltet agurk på toppen
Tag et skive fuldkornsbrød og skær i skiver. Du kan evt. riste skiverne i ovnen et par minutter.
Smør dem med en god sennep og kom en skive ost på.
Til slut kommes en skive syltet agurk over.
Rugbrødskiks med dip af flækærter, frysetørret druer og parmesankiks
Smør lidt dip af flækærter på rugbrødskiksen og drys lidt frysetørret druer over.
Hvis du ikke ønsker frysetørret druer, kan du bruge hvad du har lyst til.
Parmesanostkiks smuldres over.
[add:384]