23948sdkhjf

Historisk lavt antal trafikdrab

For fjerde år i træk er antallet af trafikdræbte faldet til et historisk lavt tal. Omkring 180 personer har mistet livet i trafikken i løbet af 2012, lyder den foreløbige vurdering fra Vejdirektoratet.

Dermed er 2012 fjerde år i træk med nedgang i antallet af trafikdræbte. Ikke siden man begyndte at registrere trafikulykker i 1930, har antallet været så lavt. Også tallet for de tilskadekomne er faldet, og vurderes af Vejdirektoratet til at ligge omkring 3.650 personer, når året er omme.

Der er flere forklaringer på, at det går i den rigtige retning. Men den afgørende forklaring er, at trafikanterne har fået en mere sikker adfærd: Hastighederne på de danske veje er faldet, færre kører spirituspåvirkede, flere er opmærksomme i trafikken, brugen af sikkerhedssele er steget og det samme gælder brugen af cykelhjelme. Desuden har en større respekt for bøderne og politiets kontroller også bidraget til større trafiksikkerhed.

»Vi har aldrig haft så meget kontrol som i 2012. Vi har skrevet flere sager, og de højere bøder har også haft en positiv effekt. Men vi har stadig en lille gruppe trafikanter, som tilsyneladende ikke ønsker at ændre adfærd. Dem vil vi fortsat komme efter med en målrettet indsats i 2013, da hver ulykke er én for meget,« siger Allan Nyring, politiinspektør hos Nationalt Beredskabscenter.

»Mange faktorer har haft betydning for udviklingen. Vejdirektoratets hastighedsbarometer har vist et fald i hastighederne. Også en målrettet indsats med vejtekniske virkemidler har haft sin betydning. Et godt eksempel er brugen af rumleriller i midten af vejen for at mindske mødeulykker, der er nogle af de alvorligste ulykker, vi har,« udtaler vejdirektør Per Jacobsen fra Vejdirektoratet.

Den positive udvikling må ikke blive en sovepude. Hvert et liv, der er mistet i trafikken, er stadig et for meget. En trafikulykke har ofte store omkostninger, både menneskeligt og økonomisk. Og antallet af dræbte og tilskadekomne kan komme meget længere ned.

Derfor arbejder Færdselssikkerhedskommissionen netop nu på den nye handlingsplan, der skal give bud på, hvor der kan sættes ind frem mod år 2020.

Målet er, at der i 2020 er maksimalt 120 dræbte og 2000 tilskadekomne i trafikken årligt. Handlingsplanen kommer til at rumme en lang række forslag til øget trafiksikkerhed.

[add:377]

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063