23948sdkhjf

Ny teknologi kan begrænse spild under transporten

En ny dansk opfindelse kan måske sætte punktum for rådden frugt og grønt i kølecontainere, køletrailere og kølerum. Teknologien, der forlænger holdbarheden af opbevarede fødevarer i kølekæden, vækker begejstring hos Teknologisk Institut, der har testet opfindelsen.

»Resultaterne er forbløffende. Der er ingen tvivl om, at det her er en opfindelse med et meget stort potentiale, og som kan være med til at reducere det voldsomme fødevarespild, vi ser under transport og i kølekæden,« vurderer kemiingeniør og seniorkonsulent ved Teknologisk Institut Henrik Classen.

Løser velkendt problem

Den nye, patenterede opfindelse, der har fået navnet CSC-systemet (Cooling System Cleaner), løser et gammelt og velkendt problem i kølekæden: Køleanlæggets fugtige miljø fungerer i praksis som magnet for mikroorganismer og giver bakterier, gær og skimmelsvampe perfekte vækstvilkår.

»Det er dybt problematik, for selvom du f.eks. opbevarer grøntsager i et rum eller lastrum, der opfylder alle hygiejnekrav og har den rette lave temperatur, skal luften stadig igennem køleanlægget. Når der i anlægget samler sig mikroorganismer, bliver disse i sagens natur spredt rundt i rummet med ventilationsluften. Resultatet er entydigt: En stor del af især frugt og grønt må kasseres, fordi mikroorganismerne forårsager forrådnelse,« forklarer Henrik Classen.

Køleanlæg rengøres meget sjældent, da det er yderst kompliceret pga. de tekniske installationer, og når det endelig sker, bliver de hårdføre mikroorganismer ofte siddende på køleanlæggets flader. CSC-systemet destruerer bakteriernes DNA med UVC-lys og mikrobølgebeståling, og samtidig starter systemet en fotokatalyse, hvor frie radikaler dræber stort set alle mikroorganismer.


Højt på dagsordenen

[pic:17127]Bag opfindelsen af CSC-systemet står den danske opfinder Henrik V. Hendriksen og hans virksomhed Airvention. Adm. direktør i Airvention, Michael Stensbjerg, er ikke i tvivl om CSC-systemets store potentiale for at reducere det skjulte madspild.

»Madspild er med god grund kommet meget højt op på den politiske dagsorden. Det er et globalt, økonomisk og etisk problem, som vi kan være med til at løse, og derfor oplever vi allerede meget stor opmærksomhed omkring systemet i både ind- og udland,« fortæller Michael Stensbjerg.

[add:176]

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.052