Transportfirmaer hårdt ramt af kreditklemmen
Nye tal fra Danmarks Statistik, som DTL har analyseret, viser, at de danske transportvirksomheder er ramt hårdt i forhold til andre erhverv af manglende muligheder for at finde den nødvendige kapital, så de kan drive deres forretning, udvikle sig og investere.
Den nye opgørelse fra Danmarks Statistik, der indtil videre dækker perioden februar til juli 2011, viser hvilke begrænsninger, virksomhederne møder i forhold til at kunne opretholde en effektiv produktion.
Blandt transportvirksomhederne oplever i omegnen af 20 pct., at adgangen til kapital og finansiering har været en væsentlig begrænsning for deres produktionsmuligheder.
Større problem end i andre brancher
Det skal ses i lyset af, at i byggeriet, som i lighed med transporterhvervet karakteriseres ved at have mange små og mellemstore virksomheder, har blot 6-7 pct. af virksomhederne oplevet manglende adgang til kapital og finansiering som en hindring for deres produktionsmuligheder. I industrien har ingen virksomheder angivet manglende finansiering som et problem.
»De nye tal dokumenterer med al tydelighed, at den såkaldte kreditklemme, hvor virksomheder rammes af pengeinstitutternes manglende villighed til at udlåne kapital, rammer transporterhvervet uforholdsmæssigt stærkt i forhold til andre erhverv. Der er derfor akut brug for nye finansieringskilder, som kan hjælpe transportvirksomheder, der har en sund og fornuftig forretning, på vej,« udtaler DTL's erhvervspolitiske chef, Ove Holm.
»Hvis vækst og fortsat udvikling af transporterhvervets – og dermed også det øvrige danske erhvervslivs – produktivitet skal fastholdes, er det væsentligt, at der fra politisk hold sættes særlig fokus på forbedring af transportvirksomhedernes muligheder for at kunne skaffe finansiering til at investere i miljøforbedrende teknologi, herunder modulvogntog og andre køretøjer med øget effektivitet og kapacitet,« slutter Ove Holm.
[add:177]