23948sdkhjf

Usund kost øger bremselængden

Er der en sammenhæng mellem kost og trafiksikkerhed? Det er nu blevet testet på nogle danske lastbilchauffører, og resultatet tegner et billede af den indvirkning, usund kost kan have på trafiksikkerheden.

Otte danske lastchauffører deltog i mini-testen. De blev inddelt i to grupper, og over to dage levede den ene gruppe af usund kost, mens den anden gruppe fik stabiliserende og ernæringsrigtig kost.

I forløbet blev chaufførernes reaktionsevne testet i en lastbilsimulator, og specielt på andendagen var forskellen markant.

Blodsukker-niveauet er vigtigt

Chaufførerne, der havde levet usundt, var ganske enkelt længere tid om at registrere den simulerede kø på motorvejen, hvilket øgede deres bremselængde. Ved 70 km/t brugte chaufførerne i den usunde gruppe gennemsnitligt 29,6 meter mere på at flytte foden fra speeder til bremse end chaufførerne fra den sunde gruppe.

Bach. Scient. i idræt og sundhed, Mette-Marie Linding står, i samarbejde med Transportsektorens Uddannelsesfond (TSU), bag testen. Og selv om den ikke er videnskabelig, mener hun, at der er god grund til at undersøge sammenhængen mellem kost og trafiksikkerhed yderligere. Meget tyder nemlig på, at den afgørende faktor er opretholdelsen af et stabilt blodsukker-niveau.

"Testen tegner et tydeligt billede af, hvad det er, der sker, når kroppen ikke får den kost, den har brug for," siger Mette-Marie Linding. "Det handler primært om at opretholde et stabilt blodsukker-niveau, da dette har afgørende betydning på koncentrationsevne og velvære i det hele taget."

Kogebog til chauffører

"Mange chauffører vælger - helt naturligt - at stille sulten med den hurtige, men vitamin- og fiberfattige mad, man kan købe langs de danske og europæiske motorveje. Det får blodsukker-niveauet til hurtigt at stige, men umiddelbart efter indtagelse falder blodsukkeret igen - ofte til et lavere niveau.

Det er tankevækkende - specielt i forhold til trafiksikkerhed - hvor koncentrationsevne, reaktionstid og bremselængde kan blive et spørgsmål om liv eller død. Derfor mener jeg, at der er god grund til at undersøge sammenhængen mellem kost og trafiksikkerhed nærmere," siger Mette-Marie Linding, der har været på langtur med et par lastbilchauffører og, med udgangspunkt i chaufførernes hverdag, skabt en kogebog til lastbilchaufførerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.049