ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

1. december 2017 - 02:55

App linkNu på Google Play

Vognmanden

EU-klage over statsstøttet post

1. december 2017 - 02:55

Brancheorganisationen ITD har, via sine advokater, sendt en officiel klage til EU-Kommissionen over den statsstøtte, som enten er givet - eller efter planerne vil blive givet - til PostNord Danmark af den danske og svenske stat.

Statsstøtte til PostNord Danmark skal godkendes af EU-Kommissionen, inden den kan gives. Det vil ITD gøre alt for at forhindre, melder organisationen.

 

Konkurrerer direkte

- ITD’s medlemmer oplever Post Nord Danmark som et statsejet selskab, der på favorable vilkår konkurrerer direkte mod private aktører i et presset marked. Kommer den danske og svenske stat igennem med den nye planlagte statsstøtte, kan det betyde, at private transport- og logistikvirksomheder bliver udkonkurreret af en offentligt støttet aktør. Det er på ingen måde acceptabelt, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

Advokatfirmaet Gibson, Dunn & Crutcher LLP i Bruxelles fører klagesagen for ITD.

 

- Vi mener, at ITD har god grund til at klage. Post Nord Danmark er et eksempel på en virksomhed, som har klaret sig i lang tid alene på grund af forskellige statsmidler, som for eksempel statsgarantier og momsfritagelser. Selv om en del af statsstøtten kan være berettiget - for eksempel noget støtte til afskedigelse af tjenestemænd og befordringspligten - så ser det ud til at den planlagte støtte går ud over dette beløb og støtter derfor den løbende drift i Post Nord Danmark. Den type støtte forvrider konkurrencen og er forbudt, siger Lena Sandberg, Of Counsel hos Gibson, Dunn & Crutcher LLP.

Klagepunkter

ITD rejser i alt seks punkter i sin klage:

 

For det første mener ITD, at den planlagte statsstøtte afsætter for mange penge til de forventede 1.500 tjenestemænd, der efter PostNord Danmark eget udsagn bliver overflødige i virksomheden. For det andet mener ITD, at den danske og svenske stat har givet uforenelig støtte til den løbende drift, herunder strategisk udvikling i selskabet.

 

Yderligere klagepunkter er ulovlig støtte i form af en statsgaranti, momsfritagelse, kapitalindskud fra februar i år, og i form af krydssubsidiering, hvor penge gives til befordringspligt men bruges på andre områder.

Klagen går således ikke kun på den seneste aftale med den danske og svenske stat fra oktober.

 

Klagen omfatter også en statsgaranti til omkostninger for afskedigelse af tjenestemænd, et kapitalindskud fra PostNord til Post Danmark i februar i år, Post Danmarks tidligere momsfritagelse samt krydssubsidiering i Post Danmark.

Kommissionens opgave er nu at undersøge, om EU’s statsstøtteregler overholdes.

Læst i alt:

9 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger