ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

4. august 2017 - 02:30

App linkNu på Google Play

Vognmanden

ITD: Urimelig tysk lovgivning

4. august 2017 - 02:30

Tyske myndigheder er begyndt at opkræve fragtbeløbet for hele strækningen i bøde, hvis danske vognmænd eksempelvis stoppes for overlæs og overtrædelse af reglerne om søndagskørselsforbud i Tyskland.

Det gælder også, selv om kørslen uden for Tyskland rent faktisk er lovlig.

Reglerne bør laves om, melder ITD.

 

Flere sager siden april

I april afsagde den tyske Højesteret en dom om, at hvis en lastbil stoppes for overlæs, overtrædelse af reglerne om dimensioner eller søndagskørselsforbud i Tyskland, så kan myndighederne opkræve en sanktion, der svarer til fragtbeløbet for hele strækningen. Det sker, selv om vognmanden overholder lovgivningen i de andre lande uden for Tyskland.

 

ITD har haft omkring 10 sager siden april, hvor de tyske myndigheder er begyndt at håndhæve den nye praksis, og ITD mener, at de danske myndigheder nu bør reagere.

Politisk opgave

Maria Feldberg, jurist i ITD:

- Det er selvfølgelig op til den enkelte virksomhed at overholde gældende tysk lovgivning, når man har en transport i Tyskland. Men det er urimeligt, at tyske myndigheder kan opkræve sanktioner for transporter i for eksempel Danmark eller Sverige, hvor man har overholdt lovgivningen. Det bør vores politikere og myndigheder tage op med deres tyske kollegaer, så den tyske lovgivning bliver ændret.

 

Ny praksis - derfor

Den nye praksis i Tyskland skyldes, at reglerne er blevet håndhævet forskelligt i de tyske delstater. Den tyske Højesteret slår med dommen fast, at de tyske myndigheder kan indkræve hele fragtbeløbet i sanktion, uanset at kun en lille del af transporten foregår i Tyskland - og uden hensyn til, om kørslen i nabolandene er lovlig.

Typisk betyder den nye praksis, at sanktionen fordobles i forhold til tiden før dommen, men det afhænger af strækningens samlede længde. Hvis virksomheden ikke selv oplyser fragtbeløbet, beregner de tyske myndigheder beløbet ud fra egne takster.

Læst i alt:

9 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger