23948sdkhjf

Statsstøtte til PostNord  for EU-domstol

ITD og Danske Fragtmænd stævner EU-kommission i sag om statsstøtte.

EU-Kommissionens afgørelse af 28. maj 2018, om ny statsstøtte til Post Danmark, sendes nu videre til EU-domstolen af brancheorganisationen ITD og Danske Fragtmænd A/S.

ITD og Danske Fragtmænd mener ikke, at EU-Kommissionen i tilstrækkelig grad har påvist, at den påtænkte statsstøtte ikke vil forvride konkurrencen med de private vognmænd. Samtidigt mener de to parter, at væsentlige fakta er overset i forløbet.

Ikke overbevisende

Sagen føres af ITD’s advokat Lena Sandberg, Gibson, Dunn & Crutcher LLP:

- Vi har sommeren over haft lejlighed til at nærlæse EU-Kommissionens godkendelse af ny statsstøtte til Post Danmark, og vi finder, at den på flere punkter mangler den overbevisende juridiske argumentation, der sikrer, at støtten er i overensstemmelse med statsstøttereglerne. Derfor har vi valgt at tage sagen videre til EU-domstolen, for vi vil gerne have domstolens ord for, at de private transport- og logistikvirksomheder ikke bliver udkonkurreret af en offentligt støttet statslig aktør som Post Danmark, siger Lena

Sandberg.

Sikkerhed for medlemmer

Carina Christensen, administrerende direktør i ITD, forklarer om stævningen:

- I ITD ønsker vi at få sat stop for, at private transport- og logistikvirksomheder bliver udkonkurreret af en offentligt støttet aktør som Post Danmark. Derfor vil vi have EU-Kommissionens godkendelse af ny statsstøtte prøvet ved EU-Domstolen. ITD’s medlemmer har i mange år oplevet PostNord Danmark som et statsejet selskab, der på favorable vilkår konkurrerer direkte mod private aktører i et presset marked. Nu håber vi, at EU-domstolen vil undersøge Kommissionens afgørelse nøje, så vi kan få skabt sikkerhed for vores medlemmer.

Hvis ITD og Danske Fragtmænd A/S vinder sagen, går den tilbage til EU-Kommissionen, der så skal tage en ny beslutning ud fra den afgørelse, som EU-Domstolen når frem til. Så foreligger der en ny beslutning, som kan indebære, at Post Danmark skal tilbagebetale nogle af pengene.

Hovedpunkter

ITD's stævning indeholder fem hovedpunkter, som man nu beder EU-Domstolen forholde sig til.

Overkompensation: ITD og Danske Fragtmænd A/S mener blandt andet at kunne påvise, at PostNord har lavet fejl med hensyn til at fastsætte udgifterne til befordringspligten (1,6 mia. svenske kroner), som ikke står mål med den reelle udgift på befordringspligten, og dermed opnår Post Danmark en overkompensation. Derudover mener ITD, at pengene til befordringspligten ikke kan bruges til at betale for opsigelse af medarbejdere.

Ulovlig statsstøtte: ITD og Danske Fragtmænd A/S mener, at kapitalindskuddet til Post Danmark i februar 2017 på 1 mia. danske kroner reelt kom fra Sverige og Danmark og ikke fra moderselskabet, PostNord som er ejet af den danske og svenske stat. Derfor er der tale om ulovlig statsstøtte.

Momsfritagelse: ITD og Danske Fragtmænd A/S mener, at PostNord har haft en væsentlig fordel af momsfritagelse, som i sin tid er meddelt af Told & Skat. Selv om meddelelsen blev trukket tilbage i 2016, så er meddelelsen dog at sidestille med et cirkulære, og så har staten udstedt fritagelsen.

Misfordeling af omkostninger: ITD og Danske Fragtmænd A/S mener, at PostNord har fået for mange penge på befordringspligten, som er blevet brugt til at støtte PostNords konkurrenceudsatte aktiviteter, hvor man har kunnet dumpe priserne. Det er sket med den danske stats velsignelse, fordi det er staten, der har lavet regnskabsreglementet for PostNord.

Statsgaranti: ITD og Danske Fragtmænd A/S mener, at Post Danmark har fået en gratis garanti, og at denne støtte ikke er forældet, som EU-Kommissionen ellers mener.

Baggrund

ITD indgav i november 2017 en officiel klage til EU-kommissionen vedrørende planlagt statsstøtte fra henholdsvis den danske og den svenske stat til Post Danmark. Klagen omhandlede overkompensation til afskedigelse af tjenestemænd i Post Danmark, fremtidige kapitaltilskud til dækning af Post Danmarks løbende underskud og befordringspligten samt fire former for tidligere tildelt ulovlig støtte.

EU-Kommissionen meddelte den 28. maj 2018 i en pressemeddelelse, at man godkender de danske myndigheders kompensation for befordringspligt til Post Danmark i 2017-19. Kommissionen fandt kompensationen i overensstemmelse med EU's statsstøtteregler om kompensation for offentlig tjeneste - også selv om pengene rent faktisk anvendes til andet end befordringspligten, nemlig afskedigelse af tidligere tjenestemænd.

Samtidig fremgik det af beslutningen, at Kommissionen tilbageviser ITD's fire klagepunkter, som drejer sig om en gratis statsgaranti til Post Danmark, momsfritagelse for de netbutikker som er kunder hos Post Danmark, krydssubsidiering mellem befordringspligtige aktiviteter og konkurrence- udsatte aktiviteter samt et kapitaltilskud på 1 milliard kroner givet i februar 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096