Jura

13. september 2019 - 02:30

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Bøde på 107.000 kroner

Bøde på 107.000 kroner

Arkivfoto.

13. september 2019 - 02:30

Tungvognscenter Nord, ved Nordjyllands Politi, har kontrolleret en estisk trækker med en dansk sættevogn på motorvej E45 ved afkørslen Hjallerup/Lyngdrup. Ved kontrollen fandt politiet frem til i alt 33 lovovertrædelser og har uddelt en samlet bøde på 107.000 kroner.

 

- Da vi standsede chaufføren, legitimerede han sig med svensk og ukrainsk pas, da han havde dobbelt statsborgerskab. Han boede aktuelt i Ukraine og havde ukrainsk kørekort, men samtidig norsk førerkort og norsk chaufføruddannelsesbevis. Manden fremviste samtidig transportpapirer for international indgående transport fra Sverige til Danmark. Så det var allerede dér en kompleks situation, fortæller politikommissær Claus Kjær-Pedersen, Tungvognscenter Nord.

Problemer med tachograf

Politiet fik hurtigt en fornemmelse af, at den pågældende chauffør og hans vognmand langt fra levede op til de lovmæssige krav, så der var brug for en dybdegående undersøgelse af køretøjet og chaufførens papirer. Tachografen viste eksempelvis, at chaufføren aktuelt holdt pause, at der blev kørt uden kort (hvilket ikke var tilfældet), og at tidsangivelserne ikke stemte overens med reel dansk tid.

 

- I sådan en situation ved vi, at der enten er en fejl på systemet, på kortet i tachografen, eller at der er tale om bevidst snyd – det vil sige, at man har manipuleret med teknikken for at køre- / hviletiderne skal fremstå anderledes, forklarer Claus Kjær-Pedersen.

 

Det viste sig, at chaufførens kort var udløbet 15. juni 2019. Samme dato var, ifølge tachografen, chaufførens sidste kørsel – hvilket tydeligvis ikke var i overensstemmelse med virkeligheden.

33 lovovertrædelser

På Politigården i Aalborg kunne politiet konstatere, at chaufførens uddannelsesbevis også var udløbet. Chaufføren blev efterfølgende afhørt med hjælp fra en tolk, trækkeren blev grundigt kontrolleret, og man var i dialog med speditøren, anklagemyndigheden og politiets regnskabsafdeling.

 

Endeligt kunne politiet opsummere overtrædelserne og de mange sigtelser i følgende:

23 kørsler på ugyldigt førerkort, otte overtrædelser af køre-/hviletidsreglerne, én overtrædelse med hensyn til udløb af chaufføruddannelsesbevis og én overtrædelse idet tilladelse til kørsel i EU ikke var gyldig.

 

Forholdene er registreres under i alt 65 journalnumre, og den samlede bøde ender – på grund af bødeloftet i køre-/hviletidssager - på ”kun” 107.000 kroner, som chauffør og vognmand skal betale til den danske stat. Bøden er betalt, og politiet har udleveret trækker og last.

Chaufføren har desuden fået en betinget frakendelse af førerretten.

Tungvognscenter Nord dækker Nordjyllands, Midt- og Vestjyllands og Østjyllands politikredse.

Læst i alt:

56 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger