Jura

2. september 2019 - 01:42

App linkNu på Google Play

Husk varebil-uddannelse - også til lærlingen

Husk varebil-uddannelse - også til lærlingen

2. september 2019 - 01:42

Mange lærlinge udfører varebilskørsel for den virksomhed, de er i lære hos. Dette er stadig muligt, efter de nye krav til kørsel med varebil er blevet indført. Det kræver dog, at lærlingen gennemfører varebilschaufføruddannelsen som valgfrit indhold i uddannelsen. Sådan lyder påmindelsen fra Transporterhvervets Uddannelser (TUR).

 

1. juli blev der indført nye krav til vognmænd og chauffører, der udfører godskørsel for fremmed regning i varebil. Et af kravene er, at føreren skal være i besiddelse af et varebilschaufføruddannelsesbevis (VUB), hvis varebilen har en tilladt totalvægt på over 2000 kg til og med 3500 kg, og der fragtes gods med en samlet vægt på over 11 kg pr. stykgods.

 

»Reglerne betyder, at lærlinge skal være i besiddelse af et varebilschaufføruddannelsesbevis for at måtte køre varebil, der falder ind under denne kategori. Den eneste undtagelse er, hvis lærlingen har erhvervet et chaufføruddannelsesbevis, som gælder for kørsel med lastbil,« fortæller Jørgen Jæger, seniorkonsulent i TUR.

Det vil sige, at en lærling, der har et chaufføruddannelsesbevis (CUB) på baggrund af kvalifikationsuddannelsen til lastbil, ikke har brug for VUB.

 

»Man skal blot være opmærksom på, at påbegyndt undervisning i CUB ikke er tilstrækkeligt, sådan som det er, når man tager lastbilkørekort i forbindelse med sin erhvervsuddannelse. Man skal have erhvervet selve chaufføruddannelsesbeviset, som udstedes af Færdselsstyrelsen, før man må køre varebil,« påpeger Jørgen Jæger.

 

Muligt på både grundforløb og hovedforløb

 

Uddannelsen er blevet indrettet, så beviset til varebil kan erhverves på både grundforløbet og som valgfag på hovedforløbet.

 

»Varebilschaufføruddannelsen er nu lagt ind i erhvervsuddannelsen som en mulighed både på grundforløbet som valgfag og på hovedforløbet som et valgfrit specialefag. Det betyder, at både de unge elever og voksenlærlinge kan erhverve beviset via erhvervsuddannelsen,« siger Jørgen Jæger.

Muligheden for at erhverve VUB på grundforløbet er dog så ny, at mange af de elever, som har afsluttet deres grundforløb op mod sommerferien, ikke har kunnet nå at benytte sig af ordningen.

 

»Det er TURs opfattelse, at langt de fleste skoler indarbejder varebilschaufføruddannelsen, som en fast del af deres grundforløb 2. Det er dog vigtigt at pointere, at virksomhederne bør sikre sig, at lærlingen har kørekort B og VUB for at måtte køre varebil,« siger Jørgen Jæger.

 

Det, at lærlingen starter med at køre varebil, er allerede en udbredt praksis blandt mange virksomheder.

 

»At køre varebil efter erhvervelse af kørekort B kan være en god træning, inden lærlingen på kommende skoleophold skal i gang med kørekort til lastbil. Så hvis en praktikvirksomhed har en lærling, der har brug for VUB, så er vores opfordring, at man skal kontakte den skole, hvor lærlingen er tilmeldt.«

»Har eleven endnu ikke kørekort B, er det stadig muligt at gennemføre varebilschaufføruddannelsen. Dog udstedes beviset først, når kørekort B er erhvervet,« afslutter Jørgen Jæger.

Læst i alt:

832 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger