Jura

2. oktober 2018 - 02:16

App linkNu på Google Play

Vognmanden

Vognmænd åbner sag mod 3F og Staten

2. oktober 2018 - 02:16

Vognmand Frede Matzen, Råhede syd for Ribe, er talsmand for den gruppe på fire navngivne vognmænd, der nu – støttet af en anonym gruppe på cirka 30 vognmænd – indgiver søgsmål for at få fastslået deres ret til et frit valg af overenskomst.

Vognmændene ønsker således at stoppe fagforeningen 3F, der ønsker, at vognmændene følger én bestemt overenskomst – med 3F Transportgruppen.

 

Samtidigt retter søgsmålet også skytset mod Staten - for ikke at forsvare vognmændenes ret til såkaldt negativ foreningsdannelse - altså vognmændenes ret til selv at bestemme, hvem de ikke ønsker at indgå overenskomst med.

 

Advokatfirmaet Sønderby Legal fører sagen for de fire vognmænd. Kernen i søgsmålet er vognmændenes ret til at indgå lige netop den overenskomst, de selv foretrækker. Alle fire sagsøgere har – eller følger – en godkendt kollektiv overenskomst.

Opgør med sympatikonflikter

Dermed protesterer gruppen af vognmænd også skarpt imod, at 3F indleder såkaldte sympatikonflikter, hvor 3F ”forsøger at knægte virksomheder, der vælger at følge en anden overenskomst, der er godkendt af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen”.

 

- Vi har arbejdet med sagen i længere tid. Det handler om Godskørselslovens paragraf 6, styk 3, der siger, at indehaveren af en godskørselstilladelse skal følge de bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår for chauffører, der findes i de pågældende kollektive overenskomster, udtaler Frede Matzen til Vognmandens Fagblad.

Fem mulige overenskomster

Der findes aktuelt fem landsdækkende overenskomster for chauffører, der udfører godskørsel for fremmed regning. Disse overenskomster er indgået mellem følgende fem parter:

 

Dansk Transport og Logistiks Arbejdsgiverforening (DTL-A) og 3F Transportgruppen. DI/Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik (ATL) og 3F Transportgruppen. DI og 3F Transportgruppen for chauffører, lager- og havnearbejdere. ITD Arbejdsgiverforening og Kristelig Fagbevægelse samt Kristelig Arbejdsgiverforening og Det Faglige Hus.

 

Ønsker samme behandling

- Vi ønsker som vognmænd samme behandling som arbejdsgivere på det øvrige arbejdsmarked, hvor man også godt kan finde ud af at aftale løn og arbejdsvilkår med sine medarbejdere. Vi er som andre brancher i stand til at sikre ordentlige forhold på arbejdspladsen, uden foreningstvang eller tvang til at følge en bestemt overenskomst, fortsætter Frede Matzen.

 

Foruden ham består den navngivne vognmandsgruppe af Anders Bennedsen, Vejen, Jørgen Nikolajsen, Grindsted, og Michael Frahm, Hejnsvig.

Drastisk skridt

- Vi er godt klar over, at det er et drastisk skridt, at vi anlægger sag mod en af Danmarks – i tidligere tider - mest magtfulde organisationer. Men vi har set eksempler på, at man i samarbejde med arbejdsgiverorganisationer, tilsluttet DA, indleder sympatikonflikter mod vognmænd, der kan dokumentere bedre løn- og arbejdsforhold, end 3F overenskomsten giver. Blot for at få en underskrift på en tiltrædelsesaftale. Dermed føler vi, at vores retssikkerhed er truet, og så er vi nødsaget til at handle. Vi ønsker, at vi som arbejdsgivere ligestilles med arbejdstagere, efter at eksklusivaftaler er gjort ulovlige for mange år siden, tilføjer vognmand Frede Matzen.

Læst i alt:

69 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Til forsiden

Giv os din kommentar på ovenstående artikel:

Denne artikel er låst. Ønsker du adgang til låste artikler klik her for at købe et abonnement

 

 

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1. sal
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Afstemning

{%binding poll.title%}

{%Binding option.title%} - {%if option.number_of_votes%}{%binding (option.number_of_votes * 100.0 / totalVotes).ToInt%}%{%else%}0%{%endif%}

{%binding totalVotes%} stemmer i alt

Tidligere afstemninger