Fremtidens lastbil i venteposition
»Dette er fremtidens lastbil,« lød det fra Iveco, da de i oktober 2017 lancerede en ny serie af gas-lastbiler med nyudviklede gasmotorer og en rækkevidde på op til 1.600 km på en enkelt optankning.
Indtil videre har fremtiden dog ladet vente på sig. I hvert fald herhjemme, hvor vi endnu ikke har set det store gennembrud for gas-lastbiler til fjerntransport – af den simple grund, at der fortsat ikke er en eneste offentlig LNG-tankstation inden for de danske grænser. Og det er netop LNG (nedkølet, flydende gas), som skal bruges for at få en rækkevidde, der giver mening til længere transporter.
I vores nabolande er situationen til gengæld anderledes, og derfor tog Lastbil Magasinet for nylig turen over Øresund til Helsingborg, hvor en Iveco S-Way NP 460 stod klar til at være vores testbil for en dag – drevet frem af Ivecos stærkeste gasmotor og med en stor LNG-tank på hver side af den 2-akslede trækker.
Iveco er den lastbilfabrik, der har satset mest helhjertet på gas som drivmiddel. Til tung transport begyndte det med lanceringen af den otte liters store Cursor 8-motor på 330 hk for år tilbage. Den blev siden suppleret af en Cursor 9-motor med op til 400 hk, og i 2017 kom Cursor 13-motoren med 460 hk.
I forbindelse med lanceringen af det nye flagskib Iveco S-Way i 2019 udgik Cursor 8-motoren af programmet, så Iveco i dag kan levere tunge gas-lastbiler med Cursor 9-motoren på 270, 340 eller 400 hk, eller Cursor 13-motoren med 460 hk.
Samme motor i nye klæder
Og det var altså netop topmodellen med 460 hk, som ventede på os hos Iveco i Helsingborg, og testruten gik ud ad Helsingborg og lidt mere end 100 km nordpå ad E4 i retning Jönköping – og retur.
Vi har haft fornøjelsen af Ivecos gas-flagskib med Cursor 13 og 460 hk flere gange tidligere – første gang i en Stralis-version tilbage ved lanceringen i Ulm i Tyskland i 2017, samt i 2018 under mere strabadserende forhold i svensk terræn op og ned ad Hallandsåsen. Ved lanceringen af S-Way-serien i 2019 prøvekørte vi den ligeledes som både gas- og diesel-lastbil fra Torino, og nu fik vi altså for første gang muligheden for at køre en S-Way NP (NP=Natural Power, altså gasserien) i nordisk terræn.
Selvom Ivecos langtursserie har skiftet udseende med indtoget af S-Way, så er det i bund og grund den samme drivline, og testkørslen i det sydsvenske bekræftede – igen – at til almindelig langturskørsel med et ”Europa-vogntog” på 40 tons totalvægt er Iveco S-Way NP med 460 gasdrevne heste og et drejningsmoment på 2.000 Nm mere end rigeligt til at klare opgaven uden at komme i problemer undervejs.
Med Ivecos 13 liters gasmotor er der ikke noget at rafle om mht. gearkassen – den er som standard HiTronix med 12 trin (ZF TraXon), og det fungerer upåklageligt. Til Cursor 9-serien med en gasdrevet effekt på 270, 340 eller 400 hk kan man vælge imellem HiTronix eller Allisons 8 trins automatgearkasse.
Iveco har i sin NP-serie udviklet en gasmotor med ”gnist-tænding” – altså en god, gammeldags Otto-motor. Samme løsning har Scania valgt til sin gas-serie, mens Volvo har ombygget sin dieselmotor til en gasmotor med kompressionstænding. Fordelen ved sidstnævnte løsning er, at man får samme ydelse og moment som i den tilsvarende dieselmotor – mens ulempen er, at bilen skal bruge tre brændstoffer (gas, diesel og AdBlue), hvilket koster tank-plads på chassiset og dermed rækkevidde. Chaufføren på en Iveco-gaslastbil skal kun huske at tanke gas – og må så leve med, at Cursor 13-gasmotoren med sine 2.000 Nm mangler 150 Nm i forhold til diesel-versionen.
Næsten som en dieselbil
Bortset fra drivlinen er Iveco S-Way ens, uanset om du kører på gas eller diesel. Efter et ret langt tilløb er S-Way-modellerne så småt begyndt at trille ud i større antal på de danske veje. Den lange ventetid skyldes, at Iveco-fabrikken i Madrid ikke har haft så travlt med at få sat gang i produktionen af 3-akslede biler, men nu hjælper det på det – og set fra chaufførens side er den nye Iveco absolut et fremskridt.
Førerhuset har fået det største løft udefra. Uden sprosser i sideruderne fremstår S-Way langt mere moderne, og aerodynamikken er også forbedret markant til gavn for brændstofregnskabet.
Chaufføren har fået nyt ”værktøj” i form af et nyt multifunktionsrat med 22 knapper, der samler funktioner noget mere overskueligt end tidligere. Chaufføren har også fået mere ståhøjde med en lavere motorkasse, bedre udsyn omkring spejlhuset og et lavere placeret førersæde. Det store facelift af førerhuset indvendigt venter vi dog stadig på – mon ikke det kommer, når Iveco er klar med en kameraløsning til at erstatte sidespejlene.
Som chauffør på en gas-lastbil er der til gengæld forskel at mærke, når der skal tankes op. For det første er der længere imellem tankstationerne, selv i Sverige, hvor netværket er under pæn udbygning. Og lad os være ærlige – det er lidt mere bøvlet at tanke gas. Som afslutning på turen fyldte vi LNG på testbilen i Helsingborg, og alene på Sveriges gas-tankstationer findes der tre forskellige måder at betjene pumpen. Tidsmæssigt behøver det ikke at tage længere tid, men der er flere ting at sætte sig ind i omkring tankens tryk, klargøring af tankstanderen, nedkøling af gassen inden tankning mv. – men for en chauffør, der kører på gas hver dag, vil det hurtigt blive en formssag.
Alle konfigurationer
Med en 4x2 trækker – som vores testbil – kan rækkevidden blive helt op til 1.600 km på to fulde LNG-tanke. Det er faktisk muligt at udstyre bilen med både en CNG-tank og en LNG-tank, hvilket – i hvert fald på papiret – kunne give mening for en dansk vognmand, der kørte herhjemme med hyppige afstikkere til Sverige eller Tyskland. En sådan kombi-løsning ville skære noget af rækkevidden, men så kunne man tanke LNG på den anden side af grænsen, og til enhver tid tanke CNG på en af de knap 20 CNG-stationer i Danmark. Motoren er nemlig ligeglad, om den bliver fodret med CNG eller LNG.
Værre bliver det, når vi snakker om 6x2 versioner, for den reducerede plads til tanke på siden af bilen reducerer rækkevidden på en ”ren” LNG-bil til 750 km – og hvis der skal være en eller flere CNG-tanke på bilen, bliver det endnu mere sløjt. Behovet for 3-akslede gastrækkere er dog indtil videre også begrænset pga. de maksimale 460 hk i motoren, som gør det vanskeligt at udnytte de nordiske vægtgrænser fuldt ud.
Konfigurationsmæssigt er Ivecos gas-serie ellers ”komplet” – det vil sige, at alle tilgængelige akselkonfigurationer, som fås til Iveco S-Way i diesel-version, også kan leveres til en Iveco S-Way NP. Den maksimale vogntogsvægt på 50 ton for sætter dog sine naturlige begrænsninger for anvendelsen af NP-serien.
Sydpå gives der gas
Til gengæld har gas-lastbiler for længst fået hul på markedet for langturskørsel på tværs af kontinentet, og Ivecos danske importør har leveret ganske mange gas-modeller til transportfirmaer med base i det sydligste Jylland. Disse biler kører kun internationalt og indgår af gode grunde ikke i den danske registreringsstatistik, men her er forretningsmodellen for gas-lastbiler anderledes favorabel.
Tyskland har i nogle år haft en ordning med et kontant tilskud til indkøbsprisen på en gas-lastbil, og hertil kommer, at prisen på et kg gas i mange europæiske lande er under det halve af den danske. Og med maut-undtagelsen for gas-lastbiler frem til mindst udgangen af 2023 er der god bundlinje i at køre sydgående eksport med gas som drivmiddel – også på trods af en indkøbspris, der er omkring 30% højere for en gas-lastbil end en tilsvarende diesel-version.
For i sidste ende handler det selvfølgelig om prisen på grisen. Og den danske statsafgift på næsten 6 kr. for et kg gas sætter stadig en stopper for gas som et reelt alternativ i dansk vejtransport. Det kan man synes er ærgerligt, eftersom tunge gasdrevne køretøjer herhjemme kører på 100% biogas og dermed CO2-neutralt – i modsætning til det øvrige Europa, hvor miljøgevinsten er mere tvivlsom med gas-lastbiler.
Artiklen er en del af temaet Nye lastbiler.