23948sdkhjf

Tusindvis af grise dør før de når grænsen

Dyrenes Beskyttelse kan nu afsløre, at op mod 9.000 grise på samlestalde hvert år dør eller aflives i forbindelse med eksport til udlandet. Samlestalde er et stoppested, hvor grise omlæsses, inden de sendes ud af landet. Tallene stammer fra Fødevarestyrelsens Svineflyttedatabase og vidner ifølge Dyrenes Beskyttelse om, hvor utroligt barske forhold man udsætter dyrene for, når de læsses på lastbiler og transporteres rundt i Europa. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

»Det skriger til himlen, at 8-9.000 danske eksportgrise hvert år dør, allerede inden de har forladt landet, og jeg er stærkt bekymret for, hvordan det ser ud for de mange millioner grise, som den danske svinebranche hvert år sender levende på lastbiler til udlandet,« siger direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis.

Danske svineproducenter eksporterer hvert år over 14 millioner levende grise, og Danmark er dermed EU’s suverænt største eksportør af levende smågrise, men det samlede antal dyr, der dør eller må aflives, før de når frem til deres destination, kendes ikke.

Miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, oplyste i november 2018 til Miljø- og Fødevareudvalget, at Fødevarestyrelsen ikke kan opgøre, hvor mange grise der dør i forbindelse med transport til, aflæsning på og ophold i danske samlestalde. DR har efterfølgende præsenteret Dyrenes Beskyttelses tal for Fødevarestyrelsen, som bekræfter tallene og på baggrund af den store forskel på antal døde dyr og sanktioner erkender, at man burde have sanktioneret landmænd og vognmænd i flere tilfælde. Det får Dyrenes Beskyttelse til at rette en skarp kritik mod Fødevarestyrelsen:

»Det er simpelthen ikke godt nok, at man ikke konsekvent har sanktioneret sager, hvor reglerne er brudt. Endnu en gang vidner det om, at Fødevarestyrelsen som ansvarshavende myndighed slet ikke lever op til deres opgave at passe på dyrene. Sidst var det den utilstrækkelige logbogskontrol, og nu kommer dette frem som den seneste i en lang række af møgsager, som Dyrenes Beskyttelse graver frem, fordi styrelsen ikke har styr på sit eget område,« siger Britta Riis.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094