23948sdkhjf

OK-krav er del af den danske model

DA-direktør giver svar på tiltale efter FDL-kritik

Adm. direktør Jacob Holbraad, Dansk Arbejdsgiverforening, svarer i dette debatindlæg på kritikken fra Christian Jensen:

Formanden for FDL har i flere omgange efterlyst svar fra DA i en verserende sag, hvor 3F over for en vognmandsvirksomhed har rejst krav om overenskomst.

For DA er sagen enkel: Det er i alle tilfælde Arbejdsretten, der afgør, om et krav om overenskomst er lovligt.

Den danske aftalemodel bygger på overenskomster og på den konfliktret, som både lønmodtagere og arbejdsgivere har, når parterne ikke kan nå til enighed om overenskomsterne ved forhandlingsbordet.

DA har siden sin grundlæggelse været forkæmper for fri konkurrence, foreningsfrihed og for den danske aftalemodel. Det er frivilligt, om man som virksomhed ønsker at være med i en arbejdsgiverorganisation. Lige som det er frivilligt, om man ønsker at indgå overenskomst. Hvis man som virksomhed ikke har overenskomst, må man til gengæld løbe risikoen for at blive udsat for en arbejdskonflikt til støtte for et krav om overenskomst. Det er en del af den danske aftalemodel. Hvis vi ikke havde konfliktretten som en integreret del af vores aftalemodel, så ville vi med sikkerhed have lovgivning om løn- og ansættelsesvilkår i stedet. Og lovgivningen ville med garanti ikke være valgfri.

Når formanden for FDL påstår, at DA ikke støtter foreningsfriheden, fordi vi har en interesse i at binde virksomheder til medlemskab, er det lodret forkert. For det første kan man som virksomhed sagtens tegne overenskomst uden at være medlem af en arbejdsgiverforening. For det andet kan man som virksomhed også tegne overenskomst med 3F og samtidig være medlem af lige præcis den arbejdsgiverforening, man som virksomhed har lyst til. Enten inde for DA-fællesskabet eller uden for. Det hele er valgfrit.

Man kan som virksomhed til gengæld ikke indgå en hvilken som helst overenskomst og på den måde beskytte sig selv mod et overenskomstkrav fra et andet forbund. Det siger næsten sig selv. Men man kan gøre indsigelse mod et overenskomstkrav og få prøvet sagen ved Arbejdsretten. Hvorvidt 3F i den konkrete sag har en tilstrækkelig, faglig interesse i at opnå overenskomst, er det ikke DA, men derimod Arbejdsretten, der skal vurdere. Og den vurdering vil Arbejdsretten bl.a. foretage ud fra, om den pågældende fagforening har en betydelig del af medlemmer, der arbejder inden for samme arbejdsområde, og om de vilkår, der findes på virksomheden, er ringere end hovedoverenskomstens vilkår.

Jacob Holbraad

Adm. direktør

Dansk Arbejdsgiverforening

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109